Pogosta vprašanja

Splošna vprašanja o Odie's izdelkih

Ali Odie's izdelki vsebujejo škodljive snovi oz. kemikalije?

Ne! V Odie's izdelkih ni nobenih škodljivih kemikalij, topil, škodljivih hlapnih organskih spojin ali trdilcev! Vse sestavine so 100 % naravne 🌿, zato so varni za vas, otroke, hišne ljubljenčke ter tudi za naš planet.

Odie's izdelki delujejo harmonično z naravnimi olji in voski, tako da ni potrebe po topilih ali toksinih, samo nanesite jih na katerokoli površino, ki jo želite zaščititi, je res zelo enostaven za uporabo! Poskusite, če ne verjamete! 🙂

Na katerih površinah se lahko uporablja Odie's izdelke?

Odie's izdelke je mogoče uporabiti na skoraj katerikoli površini od lesa, betona, kamenja, gline, marmorja, opeke, kovine, plastike, usnja, epoksija, itd, ...

Ali so Odie's izdelki primerni za uporabo na prostem?

Skoraj vsi Odie's izdelki so primerni za zunanjo uporabo, razen izdelkov Oxi in Dark, ki nista primerna za zunanjo uporabo. Za zaščito večjih zunanjih površin, kot je terasa, se priporoča, da najprej uporabite plast Super Penetrating Oil, nato pa še plast Odie's Oil ali Super Duper Oil. To vam bo zagotovilo super kombinacijo in super zaščito!

Odie's izdelki na prostem nudijo tudi zaščito pred UV žarki in plesnijo. Za dodatno zaščito lahko dodate še Mr. Cornwall’s Creative Colours ki še dodatno izboljša zaščito proti soncu. Osvežite svoj izdelek, ko je to potrebno, in ohranjajte površino čisto, da zmanjšate možnost nastanka plesni.

Ali Odie's izdelki nudijo UV zaščito in zaščito pred vremenskimi vplivi?

Da, Odie's izdelki nudijo UV zaščito in zaščito pred plesnijo, so zelo vodoodbojni. Za dodatno zaščito lahko dodate Mr. Cornwall’s Creative Colours, ki še dodatno izboljša zaščito proti soncu. Odie's Dark ne priporočamo za zunanjo uporabo. Odie's izdelki so označeni kot negorljivi.

Kako lahko očistim površino, ki je bila zaščitena z Odie's izdelki?

Obstajata 2 različna načina čiščenja površin, ki so bile zaščitene z Odie's izdelki:

  1. Pripravite mešanico kisa in vode v razmerju 1:10 (1 enota kisa, 10 enot vode) in očistite s bombažno krpo (Kis razmasti, dezinficira, demineralizira in je nežen do površinske zaščite).
  2. Uporabite lahko milnico, vendar ne pozabite sprati vse pene s površine in jo nato obrisati do suhega.

Kdaj je potrebno obnoviti zaščiteno površino?

Ko opazite, da površina nima več prvotnega sijaja je čas za ponovno osvežitev. Glede na dosedanje izkušnje je osvežitev površine potrebna po nekaj letih, je pa precej odvisno tudi od prostora uporabe (notranji prostori/zunanji prostori), pogostosti uporabe in obremenitve površine. Če želite povrniti površini prvotni sijaj, preprosto nanesite eno tanko plast Odie's Oil, ga vmasirajte v površino, pustite približno 45 minut, da prodre v pore in se strdi, nato pa ostanek temeljito obrišite - “buff off”.

Ali lahko uporabim Odie's Oil na površinah, ki so bile predhodno že zaščitene z drugimi premazi oz. pigmenti?

Da, vendar pa je potrebno vedeti, da bo Odie's Oil najbolj učinkovit, če ga uporabite na čisti in še nenaoljeni površini. To mu zagotavlja dobro prodiranje v lesna vlakna, da lahko ustvari učinkovito plast zaščite proti vodi in madežem. Prav tako je za uporabo pigmentov najbolje uporabiti Odie's izdelke. Glejte spodaj, kako narediti želeno barvo.

Koliko m² lahko pokrije en majhen kozarec Odie's Oil? In drugi Odie's izdelki?

Mali kozarček Odie’s Oil lahko pokrije do 40 m², odvisno od vrste lesa in stopnje brušenosti površine. Je eden najučinkovitejših na trgu!

Z Odie's Wood Butter lahko pokrijete do 55 m² in več, z Odie's Wax pa več kot 90 m². Odie's Super Penetrating Oil lahko pokrije približno od 80 do 90 m², odvisno od vrste lesa in stopnje brušenja površine. Ker je primeren za prekrivanje zelo velikih površin, priporočamo uporabo konzervansov, kot je Bloxygen, če ne porabite celotne vsebine. S tem mu podaljšate življensko dobo.

Odie's izdelke je potrebno nanašati zmerno! Ker so narejeni za "dolge proge". "Brez topil" pomeni, da s površine skoraj nič ne izhlapi, zato vse, kar nanesete na les, ostane v njem. Odie's Oil pokrije nekajkrat večjo površino v primerjavi z drugimi premazi. Tudi do 20-krat več od običajnih premazov.

Kako dolgo bo Odie's zdržal po odprtju kozarca?

Odie's izdelki se začnejo po odprtju oksidirati in postopoma strjevati. Za upočasnitev tega procesa se uporablja Bloxygen ali katera koli druga vrsta konzervansa. V kolikor vidite, da se je na vrhu začel pojavljati trši sloj, le tega odstranite, da preprečite nadaljnje strjevanje izdelka. Ko se Odie's Oil premaz enkrat strdi, ga ni več mogoče povrniti v prvotno obliko. Odie's Oil je popolnoma naraven izdelek, in tako kot med, nima roka uporabnosti. Po odprtju priporočamo, da ga porabite v 3 mesecih.

Katere izdelke naj uporabim?

Kdaj naj uporabim Odie's Super Penetrating Oil?

Odie's Super Penetrating Oil se uporablja tam, kjer potrebujete dodatno stabilizacijo ali morate pokriti veliko površino. Ima manjšo konsistenco v primerjavi z Odie's Oil, vendar vseeno zagotavlja popolno zaščito. Za boljšo zaščito, zlasti na prostem, priporočamo, da najprej nanesete Odie's Super Penetrating Oil in nato dodate sloj Odie's Oil. Z Odie's Super Penetrating Oil dosežemo super impregnacijo - globlji prodor v material in posledično večjo zaščito in sijaj, ter optimizacijo količine porabljenega Odie’s Oil-a. 

Je odličen za površinsko pigmentacijo s pigmenti Mr. Cornwall's Creative Colors!

Kakšna je razlika med Odie's Butter in Odie's Wax?

Odie's Wax je tradicionalni trdi vosek, ki se običajno uporablja kot zaključni sloj za dodatno zaščito in sijaj, je tudi vodoodbojen. Uporablja se lahko tudi samostojno. Vendar ga raje priporočamo, kot zaključni sloj, ker se bo učinek zaščite z voskom podaljšal, na primer pri kuhinjah in kopalnicah. Radi ga uporabljamo na svetlem lesu, da ohrani svojo barvo. Odie's Butter je hibrid med voskom in oljem, ima bolj fino konsistenco. Uporablja se kot dodaten sloj, z njim dosežete dodatno zaščito in dodaten sijaj. Kot nalašč pa je tudi za fine lesne izdelke, nakit, itd. Tako kot Odie's Wax ga lahko uporabite samostojno. Priporočamo, da med nanosi počakate en dan.

Ali naj uporabim Odie's Butter ali Odie's Wax?

Odie's Wax se uporablja v majhnih količinah za dodatno zaščito in sijaj. Odie's Butter zagotavlja dodatno zaščito, zgradbo in sijaj, vendar je boljši za fina lesna dela. Oba izdelka se lahko uporabljata samostojno, vendar je zelo priporočljivo, da ju kombinirate z Odie's Oil, kot dodatni sloj za zaščito in sijaj.

Kakšna je razlika med Odie's Oil Universal Finish, Odie's Oil Floor Finish in originalnim Odie's Oil Wood Finish?

Ni razlike! Oznake se razlikujejo, da poudarijo vsestranskost naših izdelkov in zagotovijo podrobnejše informacije o oznakah za različne vrste uporabe. Trenutno je za evropski trg na voljo samo oznaka Universal Finish.

Ali lahko v Odie's izdelke mešam pigmente?

Seveda! Uporabite lahko poljubne pigmente, ki so združljivi s oljem, vendar priporočamo uporabo Mr. Cornwall’s Creative Colours za najboljše rezultate. Uporabo pigmentov priporočamo v kombinaciji z Mr. Cornwall’s Super Duper Everlasting Oil, Odie's Oil Universal Finish ali Odie's Super Penetrating Oil.

Kakšna je pravilna uporaba Mr. Cornwall’s Creative Colours?

Z Odie's izdelki lahko ustvarite svoj poljuben odtenek. Pigmente Mr. Cornwall’s Creative Colours mešate neposredno v Odie's izdelke.

Uporabo pigmentov priporočamo samo v kombinaciji z Mr. Cornwall’s Super Duper Everlasting Oil, Odie's Oil Universal Finish ali Odie's Super Penetrating Oil. Če želite ustvariti svoj poljuben barvni odtenek na oljni osnovi, odlijte del Mr. Cornwall’s Super Duper Everlasting Oil, Odie’s Universal Finish ali Odie’s Super Penetrating Oil v posodo za mešanje, dodajte potrebno količino pigmenta in močno premešajte, da se vse sestavine temeljito in enakomerno premešajo med seboj. Nanesite, kot vse ostale Odie's izdelke. Ker je to vaš lasten barvni odtenek, priporočamo, da ga najprej preizkusite na majhnem delu površine in ga šele nato nanesete na celotno povšino, ko dosežete svoj barvni odtenek in intenzivnost barve.

Zakaj je Odie's Wax (vosek) tako trd?

Odie's Wax je tradicionalen trdi vosek, tak, kot mora biti. Za aplikacijo morate iz lončka postrgati le majhno količino voska. Je najkakovostnejši, visoko koncentriran, super trdi vosek za les.

Kakšna je razlika med Mr. Cornwall’s Super Duper Everlasting Oil in Odie's Oil Universal Finish?

Mr. Cornwall’s Super Duper Everlasting Oil je veliko tanjše formulacije, ki ob nanosu zagotavlja nekoliko toplejši videz, podoben danskemu olju. Samo nanesite na površino, obrišite ostanek in dobili boste močno, vzdržljivo, varno pri stiku s hrano in popolnoma naravno zaščito, ki jo pričakujete od Odie's izdelkov (pri Super Duper Everlasting Oil priporočamo 2 do 3 sloje, saj je tanjše formulacije, kot Odie's Oil Universal Finish). Različica Light se uporablja tako za notranjo, kot tudi zunanjo uporabo. Različica Dark pa je priporočljiva samo za notranjo uporabo. Super Duper Everlasting Oil je samostojen zaključek, ki se lahko uporablja tudi v povezavi z vsemi Odie's izdelki. Super se obnese tudi pri uporabi pigmentov.

Odie's na lesu

Kako pravilno nanašati Odie's izdelke?

Končna obdelava z Odie’s izdelki je res popolnoma enostavna! Nudi popolno zaščito že po prvem sloju, so 100 % naravni in nestrupeni, zato pri nanašanju naših izdelkov ne potrebujete rokavic ali mask!

Kako pravilno nanašati Odie’s izdelke?

  1. Ko odprete embalažo, vsebino dobro premešajte/pretresite.
  2. Odie’s izdelke nanašajte s fino abrazivno blazinico, čopičem, rokami ali krpo. S krožnimi gibi jih dobro vmasirajte po celotni površini, nanašajte minimalno količino.
  3. Počakajte najmanj 40 minut in ne več kot 20 ur, da se nanos strdi.
  4. Površino dobro obrišite s 100 % bombažno krpo/brisačo. Naredite preizkus s prstom: če vaš prst ne pušča sledi, ste površino dobro obrisali.
  5. Poskrbite, da se Odie’s popolnoma strdi.

Priporočamo 3 dni pred uporabo in 14 dni pred čiščenjem!

TAKO PREPROSTO! :)

Po želji lahko nanašate dodatne sloje z uporabo zgornjih preprostih korakov. Priporočamo, da med nanosi počakate 24 ur. Za večjo obstojnost in večji sijaj priporočamo nanos v 2-3 slojih v intervalih od 24 do 48 ur.

Ali je potrebno brušenje med posameznimi sloji?

Površine med sloji ni potrebno brusiti. Izdelek enostavno vmasirajte v površino, pustite počivati ​​približno eno uro, nato temeljito obrišete preostanek; ta postopek ponovite pri vseh naslednjih slojih kateregakoli Odie's izdelka. Med posameznimi nanosi počakajte med 24 do 48 ur.

Kakšna je doba zorenja/sušenja pri aplikaciji na les?

Čas zorenja/sušenja večine vrst lesa je 2-3 tedne, medtem ko oreh potrebuje 3 tedne. Zelo pomembno je upoštevati čas zorenja/sušenja, da dosežemo optimalne rezultate. V primeru, da bo površina zelo obremenjena (delovna miza, jedilna miza, kopalniški pult, itd.) in bo v stiku z vodo, priporočamo, da površino začnete uporabljati šele po preteku obdobja zorenja/sušenja. Hrast, jesen, smreka, brest, javor - 14 dni. Oreh in eksotične vrste lesa - 21 dni. Po pravilnem nanosu in zorenju/sušenjaju bo površina odporna na normalno uporabo in ustrezno vzdrževanje.

Kdaj lahko začnem uporabljati površino po nanosu Odie's izdelkov?

Uporabljati jo lahko začnete takoj, vendar bodite pozorni, da površina ne pride v stik s tekočino oz. na povšini ne bo stala tekočina, dokler ne preteče čas strjevanja.

Če ste uporabili Odie’s na tleh/parketu/podu, priporočamo, da počakate vsaj 72 ur, preden začnete z montažo pohištva in obremenitvijo tal. Za res optimalen rezultat svetujemo tudi, da površina ne pride v stik s tekočino oz. na povšini ne bo stala tekočina, dokler površina popolnoma dozori – torej 14 do 21 dni.

Kako dosežem višji sijaj?

Sijaj je odvisen od kakovosti končne obdelave in stopnje granulacije pri brušenju površine. Manjša kot bo granulacija, bolj mat bo površina. Višja kot bo granulacija, večji bo sijaj. Ne pozabite, da pri brušenju postopoma stopnjujete granulacijo.